Bezoek de Bandkeramiek

Op deze pagina vind je een overzicht van allerlei interessante plekken in Zuid-Limburg waar je meer te weten kunt komen over de Bandkeramiek. Of zelf kunt ervaren hoe het was om een Bandkeramieker te zijn.

De Domijnen – Sittard

Sittard-Geleen is rijk aan Bandkeramische vondsten, zoals te zien is in De Domijnen (voorheen: Museum het Domein). Het museum heeft een flinke collectie Bandkeramische vondsten van de verschillende archeologische vondsten die de afgelopen decennia in Sittard en Geleen zijn gedaan.

Moerveld – Meerssen

Moerveld is een educatief praktisch buitencentrum gelegen in Moorveld, vlakbij Geulle. Hier kunnen kinderen (maar ook volwassenen) ervaren hoe het vroeger was, hoe de tijd van onze voorouders er uit zag en voelde. De steentijd en de Bandkeramiek zijn de periodes waarop de focus primair ligt.

Op Moerveld kun je naar hartelust spelen, hutten bouwen en te knutselen. Momenteel kun je zelf(s) meehelpen met de bouw van een replica van een Bandkeramische boerderij.

Streekmuseum De Schippersbeurs

Streekmuseum De Schippersbeurs te Elsloo ontleent zijn naam aan de voormalige schippersbeurs,  gebouwd door schipper en reder Jan Conincx in 1620.

Het museum heeft naast een 19de-eeuwse collectie (o.a. oude beroepen, klederdrachten, landbouwwerktuigen) ook een mooie collectie Prehistorie. Daarin neemt de Bandkeramiek een belangrijke plek. De objecten zijn afkomstig van opgravingen in Elsloo en omgeving.

Stichting Erfgoed Stein

Het museum van de Stichting Erfgoed Stein is gewijd aan de prehistorische geschiedenis van Stein en omgeving. Middelpunt van het museum vormt de Neolitische grafkelder van Stein, waar het museum letterlijk om heen is gebouw.

Ook aan de Bandkeramiek wordt veel aandacht besteed. De Bandkeramische collectie is afkomstig van verschillende opgravingen in de gemeente Stein-Elsloo.

www.beeksverleden.nl

www.beeksverleden.nl is dé website waar je snel en gemakkelijk informatie kunt vinden over de geschiedenis van de gemeente Beek. Want een rijke historie, die heeft Beek!

Met name de Bandkeramiek is rijk vertegenwoordig in Beek met tal van belangrijke vondsten en opgravingen. Deze website biedt (momenteel) de meest uitgebreide informatie over de Bandkeramiek op het web.

Heemkundemuseum Beek

Het Heemkundemuseum Beek beschikt over een uitgebreide collectie en archief over de Beekse geschiedenis, waar bezoekers in woord en beeld de geschiedenis van Beek kunnen volgen.

Het museum is gevestigd in Woonzorgcentrum Franciscus. Kleine exposities - waaronder over de Bandkeramiek - zijn ingericht in de gangen van het centrum.