Wat is Bandkeramiek?

Wat is Bandkeramiek?

Zo’n 7.000 jaar geleden vond in West-Europa één van de grootste revoluties ooit plaats: mensen gingen op één plek wonen, ze bouwden huizen, hielden vee en bewerkten hun akkers. Kortom: ze werden boer.

Voor die tijd leefde alle mensen als jager-verzamelaars: ze trokken constant rond op zoek naar voedsel. Sommigen bleven dat nog doen, duizenden jaren lang zelfs. Maar uiteindelijk bleek het boerenleven toch de meest aantrekkelijke keus.

Rond 5.250 voor Christus arriveerden de eerste boeren in Nederland, meer specifiek in Zuid-Limburg. Ze bouwden hun boerderijen op de vruchtbare löss rondom de Graetheide - in Sittard, Geleen, Stein, Elsloo, Beek - en bij Maastricht.

Archeologen vinden tegenwoordig zowel sporen van die boerderijen als allerlei andere vondsten, met name aardewerk. Dat is zo typisch dat het de naam is geworden voor hun hele cultuur: de Bandkeramiek.

Experimenteel archeoloog Hans Webeling van Moerveld en conservator Kitty Jansen van De Domijnen vertellen over het eerste contact tussen de Bandkeramiekers en de jagers-verzamelaars.

Archeologe Tamara de Reus vertelt waarom Bandkeramisch aardewerk zo speciaal is.

Reconstructietekening van een Bandkeramisch huis
Reconstructietekening van een Bandkeramisch huis

Meer weten?

Wil je meer weten over de Bandkeramiek? Neem dan eens een kijkje op www.beeksverleden.nl. Dat is dé website waar je snel en gemakkelijk informatie kunt vinden over de Bandkeramiek. Of neem dan eens een kijkje bij de Publicaties.