Hakwerktuig/dissel met zaagsnede

Tijdens een van mijn vele zoektochten vond ik deze Bandkeramische dissel, die vervaardigd is uit Amfiboliet. Behalve Amfiboliet werden er ook andere dichtere taaiere steensoorten gebruikt, zoals bv. Basalt,Lydiet, en diverse Kwartsiet soorten.
Nu heb ik in het verleden al wel meer van dit soort hakwerktuigen gevonden, maar met dit exemplaar was iets bijzonders aan de hand nl. dat aan de achterzijde nog zaagsporen zichtbaar zijn van de eerste bewerking oudsher/destijds toen de steen die later tot dissel werd getransformeerd zijn eerste ruwe vorm kreeg.
Echter konden deze gesteenten niet allemaal op dezelfde manier bewerkt worden, Basalt en Lydiet bv. konden net als vuursteen worden bewerkt. Amfiboliet heeft  een gelaagde structuur en daardoor uitstekend geschikt om het te splijten en zagen, voor Kwartsiet gold dezelfde techniek. Een zandstenen plaatje dat als zaag gebruikt kan zijn, is gevonden onder de Place Saint-Lambert in Luik.
Door dit splijten en zagen werd er een grondvorm aan het voorwerp gegeven, waarna men de overgebleven oneffenheden met een klopsteen kon verwijderen, en het oppervlak worden glad geslepen op een slijpsteen van kwartsiet of zandsteen, gevolgd door het aanscherpen van de snede met een kleinere slijpsteen (uit: Marjorie E.Th. de Grooth “Het Vroeg-Neolithicum in Zuid-Nederland”, Archeologie 11/12,2005: De Steentijd Van Nederland, blz 289).
De meeste dissels werden geheel geslepen en vertonen dan als ze nu gevonden worden ook geen sporen meer van dit “zaagproces/bewerking”.
Daarom leek het mij interessant om dit op de site te laten zien zodat ook anderen hier kennis van kunnen nemen.
Loek Brandts
De dissel van amfiboliet, een zijaanzicht
De dissel van amfiboliet, een zijaanzicht
De dissel van bovenaf gezien, op de achterzijde zijn de zaagsporen nog zichtbaar (zie volgende foto)
De dissel van bovenaf gezien, op de achterzijde zijn de zaagsporen nog zichtbaar (zie volgende foto)

 

Detail van de zaagsporen op de achterkant van de dissel
Detail van de zaagsporen op de achterkant van de dissel

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.